Hvordan varmer du din bolig op?

Du ved det sikker ikke engang, hvordan du varmer din bolig op. Jo du ved naturligvis, at du blot skruer op for radiatorerne Men ved du hvor varmen kommer fra? Og nu tænker du sikkert, at opvarmning er kedeligt, men pr’v lige at læs videre engang…

Der kan nemlig være rigtig mange penge at spare på din opvarmning. Eksempelvis et jordvarmeanlæg, kan der være gedigne besparelser at hente. Mange folk har faktisk opnået besparelsen på 80 %, hvilket i mange tilfælde er langt over 10.000 kroner – hvert evigt eneste år.

Hvordan virker jordvarme?

Fordamper er det eleme af jordvarmen som optager varmen, mens kondensatoren afgiver varme. Kompressoren hæver temperaturen, og til sidst regulerer drøvlerventilen mængden af kølemiddel

Det virker jordvarme ligesom et omvendt køleskab. Jordslangesystemet er fyldt med frostvæske og bliver gravet ned i haven tæt på huset for at optage jordens varme. Det er vigtigt, at jordslangen er gravet ned med en meters dybde, og at slangerne ligger minimum halvanden meter fra hinanden. Frostvæsken bliver opvarmet til en temperatur på 4-5 grader. Frostvæsken opvarmes af jorden, som bliver opvarmet af lyset fra solen. Derefter løber væsken videre fra jordslangen og videre ind til huset og varmepumpen.

Når jordvarmeslangen har gjort sit, er det varmepumpens tur til, gennem de fire elementer, at udvinde energi fra væsken og opvarme den. Det sker ved, at den opsamler væsken med temperaturen på 4-5 grader og sender den videre til fordamperen. Her omdannes væsken til damp og den energi, der her udvindes bliver sendt videre til kondensatoren og kompressoren, der hæver temperaturen. Til sidst ender energien i centralvarmeanlægget.

Hvad koster et jordvarmeanlæg

Puha, det er en dyr affære. Jordvarme koster nemlig minimum 100.000 kroner. Og det er kun til små huse. Hvis dit hus er stort, kan det koster knapt det dobbelte. Men her skal du altså huske på, hvor store besparelser du kan gøre på din varmeregning. Betalingstiden vil altid være kort. Bankerne er ofte meget villige til at yde lån til dette formål, da fordelene er så gode som de er.

Var det ikke noget at overveje?

Efter du har læst dette, er du sikkert ikke i tvivl om, at jordvarme kan være en god løsning. Det er bedst for dem, der har oliefyr, naturgasfyr eller elvarme. Har du fjernvarme, har du ofte tilslutningspligt, og fjernvarme er ofte en ret fornuftig løsning rent økonomisk.

Så tøv ikke med at tage ned i banken, og spørge til jordvarme. Det værste, der kan ske, er, at du får et nej.