Pynt på kontoret

Det er utroligt hvor meget forskellige kontorer og medarbejderes udseende varierer, alt efter hvilken branche og virksomhed man befinder sig i. Det gør derfor ikke noget, hvis du selv sørger for at pynte lidt på kontoret.

Og med pynt henviser jeg ikke til at du skal have plastikkirurgi og brystforstørrelse, så du kan spankulere struttende rundt – nej, jeg mener at du kan pynte godt gammeldags op.

Små IT-virksomheder

Især hos små IT-virksomheder og i de større virksomheders IT-afdelinger, kan man finde et noget ukønt kontorlandskab. Disse områder er ofte domineret af kaukasiske mænd i alderen 20-50 år, iført t-shirt, jeans og gummisko. De sidder hver især foroverbøjet over bordet med synet fikseret på deres to skærme, med en ½ liters Coca Cola i umiddelbar nærhed af deres højre hånd. Derudover er der høj musik, ofte elektronisk, samtidig med at flere medarbejdere sidder med store ørebøffer på. Lokalet er som regel godt opvarmet på grund af de mange computere, der er ingen planter og der er meget indelukket. Hvis ikke man er en del af deres kultur, er det ligesom at træde ind i en anden verden.

Her ville det i høj grad pynte med lidt udluftning – både på indeklimaet, men også på de mange mænd der sidder og bader i deres eget snavs og sved. Også nogle planter og blomster ville pynte, og de ville også hjælpe på indeklimaet. Man tør næsten ikke foreslå at hænge noget op på væggen, af fare for at de vælger plakater med nøgne damer eller computerspil, opsat med fire umage tegnestifter. Men lidt kunst på væggene ville være rart.

Store kontorlandskaber

Også i store kontorlandskaber er der stor fare for, at pynten og hyggen i lokalet udelades, ofte på grund af plads- og pengemangel. Ofte sidder der 20-40 mennesker i det samme store lokale, ofte i øer af 4-6 borde, hvor man har en sidemand overfor og en til den ene eller begge sider. Man er kun adskilt af sine borde og computerskærme, og de forskellige øer er enten afskærmet af lave reoler eller af ingenting.

Der er masser af gulvplads til planter, og masser af vægplads til billeder. Om ikke andet er der plads på vinduesvæggen, til at man kan hænge nogle pæne og hyggelige  gardiner op, der gør, at rummet bliver rarere at være i. Der er ofte dødstille, fordi man skal have ro til at arbejde, hvilket gør, at folk vogter sig for at tale for længe og for højt. Her kunne miljøet have godt af noget lav musik, som kunne fungere som en form for lavmælt summen.

Giv ikke op!

Der er ingen grund til at give op, hvis du godt kunne tænke dig et pænere kontor. Om ikke andet kan du liste pyntetingene ind én af gangen, eventuelt før de andre møder på arbejde.