River du pløkkerne op ?

“Der er et yndigt land
det står med brede bøge
nær salten….”

Vi kender allesammen teksten, og mange af os fik gåsehud, da vi i søndags så 15.000 danskere synge nationalsangen til Em-finalen i håndbold. Den følelse, der bruser op i kroppen, når man virkelig føler sig dansk, er enestående.

Men er vores lille dannevang virkelig så yndigt, som vi gør det til? For mange af os synes nu alligevel, at tingene var bedre som de var engang.
Derfor er der også flere og flere, der tager konsekvensen, og flytter ud af landet. Specielt vælger danskerne at flytte til Norge, Sverige og Tyskland.

Årsagerne er bemærkelsesværdige

I mange år har vi fået tudet ørene fulde om, at Danmark er et af verdens rigeste lande, og at vi som danskere er blandt de lykkeligste folkefærd. Mest af alt stammer disse vrængforestillinger nok fra det politiske spin, der skal sikre stemmerne ved næste valg.

For virkeligheden er den, at Danmark kun er omkring det 20. rigeste land i verden, hvis man måler det på BNP pr. indbygger. Læg dertil, at vi lever i det dyreste land i verden, så du faktisk får mindre for dine surt tjente penge.

Meget skal overvejes

Der kan naturligvis være flere grunde til, at du enten overvejer at flytte fra Danmark, eller har truffet beslutningen om at gøre det.
Uanset hvad, er der mange ting, du skal tage hensyn til, hvis du skal flytte til udlandet.

Hvis vi tager eksemplet fra et af de populæreste flytte destinationer, Norge, er der blandt andet følgende ting, du skal tage i betragtning.

  • Du skal i nogle tilfælde indberette en erklæring til det norske toldvæsen omkring dit flyttegods
  • Som dansker kan du bo i Norge i op til 6-måneder, uden at skulle folkeregistrere dig. Dog kan det være en idé at få lavet et såkaldt d-nummer, så du kan oprette de mest basale ting som for eksempel en bankkonto.
  • Skal du bo i Norge i mere end 6 måneder, skal du henvende dig personligt på et af deres 41 skattekontorer. Her får du lavet et personnummer. Du skal senest henvende dig 8 dage efter din flytning.
  • Skal du have dyr med til Norge, skal du nøje læse deres indførselsregler, da de er meget strænge.

Dette er blot et eksempel på ét land, og der kan naturligvis være andre regler, der gør sig gældende, hvis du skal flytte til andre lande.